00-talet

00-talet

2000-talets bästa R&B-låtar. Har du några egna?

1. Bobby Valentino – Tell Me

Bobby Valentino – Tell Me
Det är ibland märkligt hur samspelet mellan en producent och en artist kan vara så avgörande som i fallet med debutsuccén Tell Me från 2005 som producenterna Tim & Bob ligger bakom. Låtarna som producerats av Tim & Bob får på något underligt sätt en helt annan puls och karaktär än Valentinos andra låtar. Efter försäljningsfiaskot Special Occasion som faktiskt inte var någon överdrivet bra skiva har Bobby Valentino lämnat skivbolaget DTP och jobbar för närvarande med nytt material. Frågan är om han någonsin kommer att kunna överträffa detta mästerverk?

2. Aaliyah – We Need A Resolution och More Than A Woman

Aaliyah – Duets
Aaliyah tillsammans med Timbaland var alltid ett säkert kort i början av 2000-talet och för mig spelar det faktiskt ingen roll om det är We Need A Resolution eller More Than A Woman som representeras här på listan eftersom båda låtarna är helt fantastiska. Detta bevisar min tes om att Aaliyah är oersättlig som artist och att hon förmodligen hade uppnått samma stjärnstatus även om hon fortfarande varit vid liv!

3. Jagged Edge – Walked Out Of Heaven

Jagged Edge – Hard
Jagged Edge är en grupp som genom årens lopp hamnat i någon form av otacksam radioskugga här i Sverige, vilket i för sig säger mer om vårat torftiga utbud på dugliga radiostationer än vad det säger om kvalitén på gruppens lugna ballader som är mest signifikativa med J.E.!

Den absolut bästa Jagged Edge låten går att finna på albumet Hard från 2003. Walked Out Of Heaven är så nära frälsning man kan komma på balladfronten enligt mitt tycke.

Jagged Edge bör faktisk krediteras för deras välskrivna texter även om gruppen på senare år genomgått någon form av medelålderkris och börjat svänga sig med något mer vulgära låttitlar som Ass Hypnotic och Sexy American Girls. En mantel som verkligen inte klär svärmorsdrömmarna i J.E.

4. 112 – Peaches & Cream

112 – Peaches & Cream
Boyz II Men, Jagged Edge och 112 är idag viktiga bevis för att en gång för alla kunna omkullkasta myten om att ju fler kockar desto sämre soppa.

Slim och Daron som idag lämnat boyband-tiden bakom sig satsar nu istället fullt ut på solokarriären. För att återgå till ämnet är 112-klassikern Part III som släpptes 2001 förmodligen en av mina personliga favoritalbum. Singlarna Dance With Me och Peaches And Cream är definitivt två milstolpar under 2000-talet och därför placerar sig den sistnämnde låten på en hedersam fjärde plats.

5. R. Kelly – I Wish

R. Kelly – TP-2.com
Kellz, Pied Piper och RoB.
Oavsett vilket alias han väljer att gå under är Robert Sylvester Kelly kungen av ballader. I Wish är en låt som är alldeles för mycket av precis allting. Hybrisen i rader som ”For me to save the world I don’t understand. How did I become the leader of a billion men?” speglar förmodligen ganska så träffsäkert Kellz självbild. Det spelar ingen roll att klyschorna radas upp i hans texter. Kellz kommer alltid undan med det. Texter som skulle förvandlas till frireligiös dynga i andras händer bli ljuv musik när R. Kelly framför det och även om hans tvivelaktiga privatliv får folk att vilja spotta efter honom (oskyldig tills motsatsen är bevisad) så går tyvärr inte hans musik att värja sig emot.

6. Omarion – Ice Box

Omarion – Ice Box
Min opartiskhet när det gäller musik som släppts under perioder då min emotionella status inte varit på topp gäckar mig förmodligen genom hela listan och med risk för att låta lite Fredrik Strage-ish måste det ändå sägas att Ice Box med Omarion är en låt som har det mesta! Kombinationen av Timbalands fantastiska beat tillsamman med en djupsinnig text och en alltid lika nasal och inlevelsefull. Omarion ger självklart ett högt utslag på hit-barometern och räknas därför enligt mig som en av 2000-talets starkaste klassiker.

7. Taio Cruz – I Just Wanna Know

Taio Cruz – I Just Wanna Know
Taio Cruz har trots sin unga ålder befäst en stark ställning i Storbritannien som både producent och artist. Första låten som jag hörde med Taio var det något blygsamma gästspelet på Nitin Sawhney-låten Rainfall. Sedan dess har mycket hunnit hända i 23-åringens karriär och i mars 2008 släpptes debutalbumet Departed. Skivan innehöll några riktigt starka spår och jag tycker mig minnas att första singeln I Just Wanna Know slog total knockout på mig när jag hörde den första gången. En sådan bombastisk debutsingel går inte att ignorera och därför hamnar den även högt upp på listan.

8. Aaliyah – Try Again

Aaliyah – Try Again
Jag behöver knappast redogöra punkt för punkt vad Aaliyah har tillfört den moderna R&B-musiken eftersom hon efter sin tragiska bortgång 2001 blivit något av en ikon för den urbana 80-tals-generationen. Timbaland har producerat många bra låtar men jag tror faktiskt aldrig han kommer att kunna toppa Aaliyah-produktionerna. Kanske för att de passade så perfekt tillsammans? Gnistan, intensiteten och viljan som fanns att bryta det musikaliska mönstret som varken Keri Hilson eller Nelly Furtado lyckats med under 2000-talet!

9. Shareefa feat. Ludacris – I Need A Boss

Shareefa feat. Ludacris – I Need A Boss
Som ni har märkt dyker Darkchild och Timbaland upp med jämna mellanrum på listan. För när vi kommer till de riktigt vassa låtarna under 2000-talet har producenterna bevisligen en avgörande betydelse. I Shareefa-låten I Need A Boss ryker det klassiska ”Jag klarar mig bättre utan dig”-temat all världens väg och vi får höra en av de allra tyngsta texterna som någonsin gjorts inom R&B-genren. Kombinationen Shareefa och Darkchild resulterar därför i en kassaskåpssäker plats på listan!

10. Mario Winans feat. Enya & P. Diddy – I Don’t Wanna Know

Mario Winans – I Don’t Wanna Know
Enya blev med all rätt hyfsat förolämpad när Mario Winans samplade hennes låt Boadicea utan att skicka en förfrågan till artisten. Den något pinsamma förklaringen uppdagades när det visade sig att Mario Winans trodde att Fugees producenter själva hade skapat beatet till Ready Or Not och att han endast hade samplat Fugees-låten. Som tur var nådde artisterna fram till en kompromiss vilket resulterade i mästerverket I Don’t Wanna Know till slut kunde släppas som singel!