70-talet

70-talet

Soul of Sweden listar 70-talets skönaste souldängor. Har du några egna förslag?

1. Mystic Brew – Ronnie Foster

Ronnie Foster föddes 1950 i Buffalo, New York. Han är en etablerad soulartist som har arbetat med många stora människor genom tiderna, bland annat med Stevie Wonder. Mystic Brew är en del av albumet The Two Headed Freap som släpptes på Blue Note år 1972.

2. Across the 110th Street – Bobby Womack

Den här låten kanske ni känner igen från soundtracket till Tarantino-filmen Jackie Brown. Låten släpptes 1972 på United Artists Records. En favorit sedan långt tillbaka!

3. Summer in the City – Quincy Jones

Denna låt har gjort ett stort intryck på mig. Introt är oförglömligt. Lite rolig fakta som alla kanske inte vet om Quincy Jones är att han för länge sedan träffade en svensk kvinna vid namn Ulla Johansson. De gifte sig och fick två barn, Martina och Quincy Jones III. För det första så är det väldigt roligt bara en sån sak som att döpa sin son till samma namn som en själv. För det andra så spelade Quincy Jones III Paolo Robertos sidekick i filmen Stockholmsnatt från 1988.

4. Love to the World – L.T.D

L.T.D står för Love Togetherness och Devotion. Gruppen började att spela som musiker till berömda Sam and Dave. De flyttade år 1968 till New York där de formade sitt eget band, som blev L.T.D. Love to the World börjar ganska långsamt, men behåller självklart ”funkigheten” genom hela låten. 5.40 minuter in i låten kommer mitt favoritparti, som är ett break som man inte kan undgå att älska.

5. Grandma’s Hands – Bill Withers

Bill Withers har gjort en hel del godingar som bland annat Ain’t No Sunshine och Lovely Day som vi alla känner igen. Anledningen till att jag valde just den här låten är för att den känns mer orginell då den inte blev lika stor. Hihaten som går genom Grandma’s Hands är genialisk. Gotta love this song.

6. I’m Glad You’re Mine – Al Green

Al Green började att framträda redan vid nio års ålder i en grupp vid namn Greene Brothers. Han bestämde sig för att ta bort sista bokstaven i hans efternamn då han blev soloartist. Al Green har gjort en comeback i år, där han är aktuell med ett nytt album som han har gjort tillsammans med Questlove från The Roots.

7. People Make the World Go Round – The Stylistics

The Stylistics var en utav de mest kända grupperna under 70-talet. Anledningen till att den här låten platsar bland mina topp tio favoriter, är för att den är väldigt intressant att lyssna på. De sjunger om vissa samhällsproblem under 70-talet som de tycker skylls på de svaga. Den har en skön melodi, och definitivt en intressant text.

8. Hard Times – Baby Huey

Baby Huey föddes 1944 i Richmond, Indiana. Låten Hard Times kom tragiskt nog ut året efter att Baby Huey gick bort 1970. Man måste älska den mjuka hesa rösten och refrängen i den här låten. Rekommenderas varmt för er som inte har hört den tidigare.

9. Boogie Ooogie Ooogie – A Taste Of Honey

Yes, den ultimata discolåten hamnar på plats nummer nio! Det är ganska självklart varför den här låten kom med på listan. Mer sväng och gung än såhär är svårt att hitta.

10. Shining Star – Earth Wind and Fire

Allas kära Earth Wind and Fire hamnar sist på listan, men nummer tio av 70-talets bästa låtar enligt mig är inte helt fel. Shining Star är definitivt en favorit. Vi har nog alla vid ngt tillfälle stått framför spegeln när refrängen kommer… ”you’re a shining star, no matter who you are, shining bright to see, that you can truly be, what you can truly be”.