80-talet

80-talet

Soul of Sweden listar 80-talets soul pärlor. Har du några egna? Kommentera så, lägger vi till dem!

1. Tripping Out – Curtis Mayfield

Curtis Mayfield föddes 1942 och växte upp i Chicago. Han hoppade av skolan tidigt, och blev frontperson och låtskrivare i bandet ”The Impressions”. 1970 lämnade han dock bandet för att gå över till en solokarriär. Curtis Mayfield var sångare, låtskrivare, och producent. En utav hans större höjdunkter kom 1972 med albumet Superfly, ett soundtrack till blaxploitation-filmen med samma namn. Curtis Mayfield gjorde mycket mer än musik, han var också en viktig röst i Amerika under 1960-talet. Här kan ni läsa mer om detta.

2. Who Do You Love – Bernard Wright

Försök att inte gilla den här låten! Det går ju inte att missa att LL Cool J har gjort en cover (Loungin’ (Who Do Ya Love Remix)), men orginalet står tydligt starkare. Bernard Wright blev medlem i en lokal jazzklubb vid namn ”The Junior Firebolts” redan vid åtta års ålder, vilket gjorde honom till den yngsta medlemmen. Inte långt därefter turnerade han med den välkände jazz-trummisen Lenny White. Han debuterade med albumet Nard 1981 som genast imponerade på den engelska jazz- och funkpubliken med låtar som Haboglabotribin och Firebolt Hustle.

3. Don’t Stop The Music – Yarbrough & Peoples

Här har vi en bra låt, och jag vet att många håller med mig då det finns ett antal covers på den. Bugz In The Attic med Don’t Stop The Music bland annat, och även Alicia Keys feat. Eve med Gangsta Lovin’ har tagit det fina ”I just wanna rock you”-partiet.

4. Act Like You Know – Fat Larry’s Band

Fat Larry’s Band formades av trummisen och vokalisten ”Fat” Larry James. Bandet bestod av hela åtta medlemmar. De fick aldrig några direkta hittar, men introt till Down On The Avenue från deras första album, som kom ut på skivbolaget Stax 1977 har blivit samplat av många hip-hop artister, bland andra NWA, Ice T, Jungle Brothers och Run-DMC. Act Like You Know blev betydligt större än deras tidigare låtar, och den har även senare förekommit på soundtracket till datorspelet Grand Theft Auto: Vice City.

5. She’s a Bad Mama Jama – Carl Carlton

Den här låten blev jag kär i omedelbart första gången jag hörde den. Den har allt, funk, soul, och fun. Carl Carlton fick till ett par hittar under hans tid, men She’s A Bad Mama Jama vann honom en Grammy-nomination för ”Best R&B Male Vocal Performance”. Hans efterföljande album Carl Carlton vann honom en guldskiva 1981.

6. I Need You – Sylvester

Sylvester James föddes 1947. Han var en amerikansk disco- och soulmusiker, men det tar inte slut där, han arbetade även som drag queen-artist. Han är känd för att sjunga i falsett, och det får vi höra mycket av i den här låten. Sylvester gick bort år 1988. Det finns enhel del tribute-album dedikerade till honom, och en utav de bästa ska tydligen vara Djola Branner – Mighty Real, A Tribute to Sylvester.

7. Ai No Corrida – Quincy Jones

Ai No Corrida finns på albumet The Dude som släpptes på skivbolaget A&M Records 1981. Quincy Jones är en legend och ett geni. Han har de senaste fem årtionden fått 79 Grammy-nominationer, vilket är rekord. Han har vunnit 27 Grammys inklusive en ”Grammy Legend Award”. Han är mest känd för att ha producerat albumet Thriller åt Michael Jackson som sålde i 104 miljoner exemplar världen över.

8. Just Got Paid – Johnny Kemp

Johnny Kemp föddes på Bahamas, men växte upp i Harlem, New York. Han fick sin första hit 1986 med låten Just Another Lover, men hans genombrott kom med albumet Secrets of Flying. Där fanns bland annat Just Got Paid som är en klassiker för mig och därför förtjänar den att vara med i den här listan.

9. I Want to Thank You – Alicia Myers

Alicia Myers föddes 1957. Hon började visa talang vid väldigt ung ålder. När hon var bara tio år gammal vann hon en talangtävling, där hon sjöng Aint Nothing Like The Real Thing med Marvin Gaye och Tammy Terell. Vid senare år blev Alicia Myers upptäckt efter att hon blev medlem och frontperson i Al Hudson & The Soul Partners. Hon bidrog med hittar som You Can Do It, Music och Do Your Thang och med detta upptäckte skivbolaget hennes potential och fallenhet, vilket senare ledde till en solokarrär.

10. Let’s Groove – Earth Wind And Fire

Detta är den där låten man sätter på strax innan man går ut, vare sig det är till jobbet, parken eller till klubben. Jag måste få min dagliga dos av Let’s Groove. ”Just tell the DJ to play your favourite tune”, det är alltså den här låten som är boven i dramat.